Groene wanden, vide’s en tuintjes

Posted in: Geen categorie
Tags:

tuintjesBijna iedere vrijdag praten we over het hoofdgebouw van Akasha, en bekijken we de nieuwe verbeteringen in het filmpje. Dat noemen we de Fryday Feedback ronde. We passen aan wat we toch niet leuk vinden. En zoeken zo samen naar de meest ideale invulling van het gebouw. Om een beetje gevoel te krijgen wat er allemaal kan in het Akasha gebouw ben ik (Henk, de tekenaar van het filmpje) eerst maar eens begonnen met het inrichten van een van de eenpersoons woningen in het gebouw. Eerst maar eens aan de tuin.

Tuintjes

Het gebouw hebben we momenteel op een terp geplaatst. Om twee redenen. Allereerst kan in de terp een warmte koude opslag worden gerealiseerd. Daarnaast is het zo dat we in gesprek zijn met een gemeente die wellicht plek voor ons heeft, en waar de grond 4 meter boven NAP ligt. Het liefst willen we 6 meter boven NAP wonen. Dit als symbolisch signaal tegen de risico’s van de opwarming van de aarde, waarbij het water in de zee om ons heen wel eens zes meter zou kunnen gaan stijgen. We zijn gaan er niet vanuit dat dit echt nodig is. We willen hiermee wel de aandacht vestigen op de problemen van de opwarming van de aarde. En de zorg die we ervaren voor de aarde.

Boven op de terp, naast het gebouw is er zeker ruimte voor een eigen tuin. Hier kun je met je bezoek buiten koken en lekker uit kijken over de velden. Een ieder van ons heeft naast de gezelligheid van de gezamenlijke woonkamer zijn eigen privé ruimte nodig. Het is als ademhalen. Je kunt niet alleen in ademen… dan stik je. Je kunt ook niet alleen uit ademen… dan stik je ook. In de community gaat het net zo. Je kunt niet alleen maar samen zijn met anderen… dan overstroom je. Maar als altijd alleen in je huis zitten, daarvan loop je ook leeg! We zijn dan ook op zoek naar de juiste balans tussen samen en prive.

groene murenGroene wanden

Op het centrale plaza mag het ook nog wel wat groener. Al was het alleen maar om te voorkomen dat het gaat galmen in de ronde ruimte. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn de muren te laten begroeien met klimplanten. Deze zogenaamde groene wanden zorgen er voor dat de geluidsgolven geabsorbeerd worden. En het geeft een heerlijk natuurlijk beeld. Binnen de Fryday Feedback ronde is afgesproken de volgende keer ook te experimenteren met begroeide wanden haaks op de binnenmuur waardoor een soort nisjes voor de huizen ontstaan.

Vide

videEen kamer van 5,5 meter hoog is natuurlijk wel lekker. Maar is het niet veel handiger als je een deel van deze ruimte kunt gebruiken om op te slapen? In de tekening zie je dat dit best mogelijk is. Wel is het zo dat tijdens de feedback men heeft aangegeven dat ze wel heel graag ook een vide aan de buitenkant van het gebouw willen zien. Op dit moment is dat nog lastig daar het gebouw aan de buitenkant maar 4,5 meter hoog is. Ik werk nu hard aan een filmpje om de verschillen uit te werken, zodat we dit kunnen vergelijken met elkaar.

 

Video

Uiteraard hebben we weer een nieuwe video gemaakt van de nieuwste versie. Volgende week meer!

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options